Etlik Piliç Yetiştiriciliği

4 Mart 2014 Salı

Etlik Piliç Yetiştiriciliği üretim süresinin kısa olması, küçük alanda çok üretim yapılabilmesi, iş gücünün diğer
tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması, Tavuk etinin, kırmızı et ile kıyaslandığında daha ucuz olması ve bu sebeple daha büyük bir pazara sahip olması nedeniyle etlik piliç eti üretimi hayvancılık sektöründe önemli bir yer teşkil etmektedir.

Etlik piliç üretimi (2) farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan birincisi, üretimi bağımsız olarak yapmaktır. İkincisi ve piyasada çoğunlukla uygulanan çeşiti ise entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretim yapmaktır.
Birinci yolu seçerek kendi başınıza bağımsız olarak üretime başlayan üretici; ekipman, civciv temini, yem, ilaç, kesim, paketleme, nakliye ve pazarlama işlemleri için bizzat kendisi yapması gerekmektedir. Diğer yöntem olan entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlanması durumunda ise tüm bu işlemleri entegre firma üstlenir. Üretici
yalnızca civcivleri büyütüp kesimlik piliç oluncaya kadarki bakım ve idaresini yapar.

Etlik piliç üretimi yapan üreticiler yıl içerisinde 5-6 dönem civcivlerini yetiştirerek kesihanelere gönderecek seviyelere ulaştıabilir. Etlik piliçler yumurtadan çıkışlarının ardından 42-45 günde kesim yaşına gelmektedir. Yumurtadan çıktığında ortalama 40 gr ağırlığındaki civciv 42-45 günlük olduğunda yaklaşık 2000-2300 gr ağırlığa ulaşmaktadır.

42-45 günlük yaşam süreleri boyunca etlik piliçler 4.0-4.2 kg yem tüketmektedirler. Kümes sıcaklığı çok iyi derecede ayarlanmalı ve kümes içi temizliğine azami dikkat edilmelidir. 

Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Sağlıklı Yumurta © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions