Ülkemizdeki Yumurta Tüketiminin Haritası Çıkartıldı

6 Aralık 2013 Cuma

2011 yılında Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve Yum-Bir ve Besd-Bir’in maddi destek sağladığı “Türkiye’de Yumurta ve Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”  anket çalışması, Ankara Tavukçululuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından belirlenen, eğitim ve gelir düzeyi farklı, 61 ilde 2244 hanede gerçekleştirilmiş. Tavuk Araştırma Enstitüsünün resmi sayfasında yayınlanan anketin yumurtaya ilişkin sonuçları özetle şöyle;

• Anket 3.945 kız, 3.900 erkek olmak üzere 7.845 kişi üzerinde yapılmıştır.
• Ankete katılanların aile başına aylık geliri ortalama 1.561 TL‘dir.
• Türk toplumunda yumurta tüketenlerin oranı %98’dir.
• Aile fertleri arasında yumurta tüketim oranı %81,3’tür.
• Yumurta tüketimi en çok (%89,5) sabah öğününde tüketilmektedir.
• Yumurta en çok haşlama (%70) ve omlet (%23,5) tarzında tüketilmektedir.
• Tavuk yumurtası tüketimi dışında diğer kanatlılardan sadece bıldırcın yumurtası tüketilmektedir.
• Tüketiciler yumurtayı sırasıyla marketlerden (%68) ve bakkallardan (%16) temin ve semt pazarlarından (%8) temin etmektedir.
• Tüketiciler yumurta alırken en üretim tarihi (%63) ve markaya (%19) dikkat etmektedir.
• Tüketicilerin %34’ü beyaz kabuklu yumurtayı %32’si kahverengi kabukluyu tercih ederken %35’i kabuk rengine önem vermiyor.
• Tüketiciler sıra en çok orta boyu (%59) ve büyük boy ( %35) büyük boyu tercih etmektedir.
 Satış yerlerinde köy yumurtası ve ticari yumurtanın aynı anda bulunması halinde tüketicilerin %83 köy yumurtası tercih etmektedir.
• Tüketiciler daha çok koyu sarı renkli yumurtayı tercih etmekte(%81) .
• Koyu sarı renkli yumurtanın tercih sebebi sırasıyla lezzetli olduğunu (%51) ve  besin değerinin yüksek olduğunu(%37) düşündüğü için.
• En çok yumurta kış aylarında  (%87)
• En çok tercih edilen ambalaj jelatinli violler (%58)
• En fazla yumurtanın 30’lu viollerde satılması tercih edilmekte (%49)
• Tüketicilerin %89’u fonksiyonel yumurtanın gereksiz olduğunu düşünüyor.
• En çok yumurta Akdeniz bölgesinde tüketilmekte (174 Adet/kişi)


Kaynak : http://www.tae.gov.tr/www/tr/Icerik_Detay.asp?Icerik=1194

Anketten de anlaşıldığı üzere ülkemizde neredeyse herkes tavuk yumurtası tüketmekte bu da tavuk yumurtası pazarının büyüklüğünü ve devamlılığını gözler önüne sermekte Ayrıca diğer bir madde olan tüketicilerin %83'lük bir kısmının Köy Yumurtası tercih ettiği bilgisi ise bu yumurta pazarının doğal salma köy tavuğu yumurtası lehine büyüklüğünü gösteriyor. Ülkemizde ise doğal salma köy tavuğu yumurtası üretimi ne yazık ki ticari yumurta ile bol ölçüşemeyecek oranda düşük durumda





0 yorum:

Yorum Gönder

 
Sağlıklı Yumurta © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions