Hangi Tavuk Yenmeli

25 Ocak 2013 Cuma


Hangi tavuk yenmeli?

Uzmanlara göre açık havada dolaşmayan, hangi yemi yediği bilinmeyen endüstriyel tavuğun sağlıklı olup olmadığı da belli değil. Lezzeti ve sağlıklıyı arayan organik, köy tavuğuna yönelmeli.

Serbest gezinen köy tavukçuluğunun giderek azalması, endüstriyel tavukçuluğun artmasıyla tavukların tadında, pişirme sürelerinde ve yöntemlerinde büyük değişiklikler yaşar olduk... Tavukların güneş görmeden, ayakları toprağa değmeden yetiştirilmesi ve soframıza gelmesinin sağlığımıza etkilerini uzmanlara sorduk.
Doktorlara göre bir tavuğun sağlıklı olup olmadığı iki yönüyle değerlendirilmeli... Öncelikle hangi yemle besleniyor ve güneş görerek, dolaşarak mı büyüyor?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol'a göre bir tavuğa verilen yemin ne olduğu bilinmeden onun sağlıklı olup olmadığına karar vermek mümkün değil. Prof. Dr. Demirkol, şunları söyledi:
"Türkiye'de yemcilikte GDO'lu mısır ve soyanın serbest olduğu da göz önüne alınırsa her şey olabilir. Bir hayvanın neyle beslendiğini bilmeden onu yeme şansım yok. Hindi için de aynı şey geçerli. Bugün hindiler tavuklara oranlara kesimde, açık havada yetiştiriliyor ancak yemini bilmiyoruz. Bunun da en doğru yolunun insanların gıdası nasıl denetleniyorsa, hayvanın gıdası da aynı şekilde denetlenmesinden geçtiğini düşünüyorum. Çünkü o gıdayla beslenen hayvan, insanın gıdası oluyor. Siz hayvana zehir yedirirseniz o hayvan ölmeyebilir ama insan zehirlenebilir. Bu yüzden GDO'lu yemler, yem amaçlı soya ve mısır ithalatı olduğu sürece ben endüstriyel tavuk ve yumurta almıyorum. Tavuğu da yumurtayı da organik alıyorum. İstanbul'da en azından Buğday Derneği'nin denetimindi kurulan organik pazarların çok ciddi denetlendiğini düşünüyorum. Hatta pazarda bazen ünlü oyuncuları da görüyorum. Muhteşem Yüzyıl'da Kanuni Sultan Süleyman'ı oynayan Halit Ergenç ile sık sık karşılaşıyorum. Hoşuma gidiyor. Kendilerineçocuklarına özen gösterdiklerini düşünüyorum."
ORGANİK KÖY TAVUĞUNU YİYİN
İstanbul Üniversitesi'nden Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar da, organik köy tavuğunun yenilmesini önerdi. Dizdar, şöyle konuştu:
"Markette satılan endüstriyel tavuklar gerek GDO'lu soya ile beslenmeleri gerekse de hayvanların zaten sağlıklı olmaması, doğanın kurallarına aykırı bir şekilde hızlı büyümeleri benzer boyutlardaki tavuktan çok daha hızlı pişmeleri sebebiyle protein amaçlı tüketilebilir ürün değildir. Normalde tavuk kızartılmaz, çok kuru olur. Haşlanır, fırında pişer. Ama şimdi kızartılabiliyor. Vatandaşa tavsiyem dolaşan, kokusu, tadı, bir buçuk saatten önce pişmeyen tavuklar bulunacak."
DOĞADAN UZAKLAŞMAYALIM
Özel İstanbul Medipol Hastanesi'nden Prof. Dr. Hasan Taşçı da doğal ortamda büyüyen ve çok işlenmeyen besinlerin yenilmesini tavsiye ediyor. Taşçı, "Örneğin dolaşan tavuğu, onun yumurtasını yemeliyiz. Balığımız çiftlik değil, denizin o mevsimde çıkan balığı olmalı. Doğaldan ne kadar uzaklaşırsak sağlıktan o kadar uzaklaşmış oluruz. Meyve ve sebzeler de hangi mevsimdeyse onlar yenilmeli. Sera şartlarında müdahaleyle yetiştirilenlerden uzak duracağız. İyitemizleyerek yememiz lazım" dedi.

Kaynak : Akşam Gazetesi

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Sağlıklı Yumurta © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions