Osmanlı Saraylarından : Sultan

4 Nisan 2013 Perşembe




Özellikle Osmanlı Padişahlarının saray bahçesinde süs tavuğu olarak besledikleri "Sultan" kabarık, uzun ve beyaz tüyleri, uzun kuyruğu ve çok sayıda ayak tüyleri ile diğer türler arasından kolayca sivrilebilen bir tavuk türüdür.

Sultan tavuğunun anavatanı konusunda bir takım tartışmalar söz konusudur. Bir kesim Sultan'ın anavatanın Türkiye olduğunu ve daha sonra İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerine götürüldüğünü söylese de başka bir kısım Sultan tavuğunun anavatanının aslen Güney Avrupa ülkeleri olduğunu daha sonra İngiltereye ardından da Osmanlıya geldiğini söylerler. 

 Sultanlar kabarık uzun tepe ve gaga altı tüyleriyle, uzun kuyruğuyla ve bol bol ayak tüyleriyle bir hayli gösterişlidir. V harfi şeklindeki küçük ibiği uzun tepe tüyleri yüzünden zor görünür. Gaga altı ibikleri de küçüktür ve uzun tüyler arasında kaybolur. Ayrıca ABD’de türetilen bantam (cüce) cinsi de vardır. Siyah, mavi ve beyaz çeşitleri olur. Beyazları en çok tanınmış çeşididir. Soğuğa pek dayanıklı değildir. 

Yıllık 70 kadar yumurta üretirler. Nadiren Gurk olurlar. Yumurta renkleri beyazdır. İnsana yakın uysal hayvanlardır. Farklı türlerle bir arada tutulmaları önerilmez. Kirli yerlerde yaşadıklarında uzun tüyleri kolaylıkla kirlenebilir. Bu sebeple yaşam alanları temiz tutulmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Sağlıklı Yumurta © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions