Dünya Yumurta Rekortmeni : Australorp

30 Mart 2013 Cumartesi




365 günde 364 adet yumurta vermesiyle ünlü olan ve  konuda Dünya rekorunu elinde bulunduran Australorp , İngiliz ırkı olan Orpington’un siyah varyetesinden Avustralya’da geliştirilmiş bir ırktır. Australorp'un Siyah, Beyaz, Golden ve Beyaz dantelli varyeteleri vardır

Renk olarak en bilineni siyahtır. Bunların yanında beyaz ve mavi renkleri de mevcuttur. Göz rengi koyu kahverengi ve siyahtır, uzak mesafeden tek renk siyah gibi görünür, kırmızı gri ya da bakir rengi göz bebekleri australorplarda kırmalık ve düşük kalite belirtisidir, ayak renklerinde olmazsa olmaz siyah renktir ayak altlari palazlarda gri renkte olması gerekir, gene ayakaltı renginin beyaz olması kırmalık pembe olması ise düşük kalite belirtisidir. Vücut duruşu Langshan horozundan gelen U veya V duruşuna sahiptir. Balta ibiklidir ibiklerindeki tarak sayısı 4 ile 6 arasındadır. Kulak lopları kırmızıdır. 

Yumurta-et kombine verimlidirler. geliştirildikleri Orpington’lar et verimli bir ırk olmasına rağmen bunun aksine, Australorp’larda yumurta verimi ön plandadır. Fakat et kaliteleri de yadsınmayacak kadar iyidir. Vücutça Orpington’lardan küçüktürler. Yumurta kabukları açık kahverengidir. Orta büyüklükte, oldukça etli vücutlu, yumurtacı bir ırktır. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3.7- 4.2, tavuklarda 2.7-3.2 kg’dır. 

Australorplar uysal hayvanlardır. Uçucu bir ırk değildirler. Geniş alanlarda yayılmayı severler. Tavukları diğer ırklarla kolayca geçinebilir. Gurk özellikleri fazladır. İyi Anaçtırlar. 21 saat altında yumurta veren bu ırk  yaklaşık 7 yaşına kadar tam verimli yumurta verir.


Kaynak :

Tavuk Irklarının oluşumu ve sınıflandırılması


         Bir tür içinde, ortak özelliklere sahip olan ve bu ortak özellikleri kalıtım yolu ile yavrularına aktaran hayvanlar aynı ırka ait hayvanlardır. Aynı ırk içinde bulunan farklı gruplara varyete denir. 

1. Tavuk ırklarının gelişim durumlarına göre sınıflandırılması
Lokal ya da yerli tavuk ırkları: Denizli, Gerze, Hacıkadın, Sultan
Kültür ırkı tavuklar: Leghorn, Plymounth Rock, New Hampshire.

2. Tavuk ırklarının ilk çıktıkları bölgeye göre sınıflandırılması
Asya tavuk ırkları: Brahma, Cochin, Langshan.
Akdeniz ırkları: Leghorn, Minorca, Endülüs
İngiliz ırkları: Cornish, Orpington, Sussex
Amerikan ırkları: New Hampshire, Rhode Island Red, Plymouth Rock

3. Tavuk ırklarının beden ağırlıklarına göre sınıflandırılması
Hafif ırklar: Leghorn, Minorca, Ancona, İtalya
Orta ağır ırklar: New Hampshire, Rodayland
Ağır ırklar: Brahma, Cornish, Orpington, Faverol, Plimot, Viyandot

4. Tavuk ırklarının verim özelliklerine göre sınıflandırılması
Yumurtacı ırklar: Ancona, Leghorn, Minorca
Kombine verimli ırklar: Australorp, New Hampshire, Plymouth Rock
Etçi ırklar: Brahma, Cochin, Cornish, Dorking, Langshan
Lokal ırklar ve Bantamlar: Denizli, Chabos, Yokohama

5. Sağlık koruma, araştırma ve kontrol amacı ile üretilmiş soy ve hatlarınsınıflandırılması
SPF sürüleri
Bazı hastalıklara dirençli ya da hassas gruplar
Mutasyon grupları
Kimi özellikler için homozigot hatlar.

Tavuk Üreticisine Kredi Desteği

29 Mart 2013 Cuma


       21 Mart 2013 tarihinde 28594 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğin (No: 2013/13) 12. maddesinde üretim yapacak işletmeler için her dönem asgari; etlik piliç yetiştiriciliğinde 10.000 adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 5.000 adet, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2.500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekliliği getirilmiştir.

Kanatlı sektörüne yönelik yatırım kredileri; Kümes, gübre işleme tesisi, yumurta işleme, tasnif, paketlemeünitesi/tesisi yapımı ve tadilatlarını, bio güvenlik önlemlerini, ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsamaktadır.

Kanatlı sektörüne yönelik işletme kredileri; Ruhsatlı kanatlı üretim işletmelerinden, yetiştirilmek üzere alınacak ticari civciv ve yarka alımı ile bu hayvanların yem ve diğer işletme giderlerini kapsamaktadır.


Bu tebliğ Arıcılık, Su Hayvanları, Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve Sertifikalı Fidan Yetiştiricilerini de kapsamaktadır. Tebliğin tam metnine ulaşmak için TIKLAYINIZ

Tavuk Zamlanıyor !

21 Mart 2013 Perşembe



Tavuk ürünleri de Mart ayına zamla başladı.

Yıllık hacmi 265 bin tona ulaşan tavuk ürünlerinde mart ayı zamla geldi.

Tavuktan üretilen sosis, salam ve jambon gibi ürünlerde bu artış 8 TL'lik bir rakama ulaştı.

Yakın zaman önce Gı­da, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Ba­kan­lı­ğınca uy­gu­la­ma­ya ko­nu­lan so­sis, sa­lam ve su­cuk ürün­le­rin­de­ki farlı hayvanlara ait etlerin ka­rı­şım ya­sa­ğının kırmızı et ürün­le­rin­de fi­yat ar­tış­la­rı­na ne­den ol­ma­sı, ta­vuk pa­za­rı­nı ha­re­ket­len­dir­di.

Ta­vuk şar­kü­te­ri ürün­le­rin­de bir yıl­da yüz­de 30 bü­yü­me he­def­le­nir­ken, cid­di fi­yat ar­tış­la­rı ya­şan­dı. Ka­ra­rın dev­re­ye gir­di­ği tarihten bu yana ta­vuktan üre­ti­len sa­lam, so­sis ve jam­bo­nun satış fi­yat­la­rın­da ki­log­ram ba­şı­na yaklaşık 8 TL’­lik bir ar­tış oldu.

Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan teb­liğ doğ­rul­tu­sun­da, ta­vuk­tan üre­ti­le­cek so­sis, sa­lam, jam­bon gi­bi ürün­ler­de sa­de­ce ta­vuk bu­tu ve­ya göğ­sü kul­la­nı­la­bi­le­cek. Bu nok­ta­da ma­li­ye­ti ar­tan fir­ma­lar da fi­yat­la­ra zam­la­rı yan­sıt­tı. Fi­yat­lar­da or­ta­la­ma yüz­de 20’lik ar­tış söz ko­nu­su.

Anti-Oksidan Zengini : Yumurta

18 Mart 2013 Pazartesi

Yumurtanın Anti-Oksidan açısından çok zengin olduğu ortaya çıkarıldı.

Anti- Oksidan açısından Mısır ve Buğday ile beslenen tavukların Yumurtalarının, Elmaya oranlar iki kat daha fazla anti-oksidan içerdiği ayrıca 2 adet çiğ yumurtanın içindeki anti-oksidan miktarının 25 gr Kızılcığa eş değer olduğu belirlendi.

Yumurtadaki antioksidanların yumurtaya sarı rengini veriyor.Yapılan araştırma pişmiş yumurtanın antioksidan seviyesini %50 oranında kaybettiğini de gösteriyor.Fakat genede çiğ yumurta tüketmenin sağlık açısından zararlı olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Yumurtada anti-oksidanların yanı sıra bir çok faydalı aminoasitlerde bulunuyor. Protein açısından da çok zengin olan yumurta doğal yollarla üretildiği sürece insan sağlığı için vazgeçilmez bir gıda ürünü


Yumurta Yerken Bunlara Dikkat Edin

13 Mart 2013 Çarşamba


  • Öncelikle aldığınız Yumurtaları dış kabuğunu yıkamadan saklamalısınız. Yumurta, tavuktan çıktığı anda kabuk yüzeyinde doğal koruyucu bir tabaka vardır. Yıkadığınızda bu tabakanın yok olmasına sebep olursunuz. Entegre tavuk tesislerinde yumurtaların dış kabukları temiz ve parlak gözükmeleri için yıkanırlar ve doğal koruyucu tabaka yok olur.

  •  Yumurta uzun süre bekletilirse bozulur ve bozulan yumurtanın ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz. Yarım litre suya bir yemek kaşığı kadar yaklaşık 50-60 gr tuz atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır. Bu şekilde yumurtanızın ne derece yenilebilir olduğunu test edebilirsiniz.

  •  Yumurtanın haşlanması sırasında pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Bu süre uzarsa ve yumurta bayatsa yumurtanın sarıdaki demir, beyazındaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşilimsi bir halka oluşturur. Bu tip yumurtalar sağlık açısından tüketilmemelidir.

  • Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırarak pişirmek yerine haşlama yöntemi tercih edilmelidir.

     Yumurta, her öğünde en çok tüketilen besin maddelerinden biridir. Böyle bir ürünü tüketirken kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayın. Entegre üretilen tavuk yumurtası yerine güvendiğiniz kişilerden doğal, salma, köy tavuklarının yumurtalarını tercih edin.

          Doğal, Salma, Köy tavuğu yumurtası temin etmek için bizimle irtibat kurabilirsiniz. Facebook sayfamızdan ve E-posta adresimizden doğal yumurta siparişi verebilirsiniz. Yumurta üretim çiftliğimizi ziyaret ederek. İlk elden yumurtalarınızı alabilirsiniz.



Ambalajsız Tavuklar Raflarda

12 Mart 2013 Salı


Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği ile artık market ve kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmaları serbestleşti.

Ülkemizde ambalajsız tavuk eti yasaktı, tebliğle serbest oldu. Et ve Et ürünlerinin sağlıksız olarak üretildiğinden dert yanıp Hijyenden bahsediyoruz ama ambalajsız tavuk eti serbest oluyor. Entegre tavuk üretim çiftliklerinde zaten tavuklar ilaçlar ve hormonlarla şişirilerek sağlıksız büyümeleri sağlanıyor. Şimdi bu tebliğ ile de zaten sağlıksız şekilde büyüyen tavukların ikinci kalite ürünleri marka değerlerine zarar vermeden markasız ve ambalajsız olarak Daha ucuz ve daha sağlıksız sofralarımıza gelecek.

''Dökme'' ürün olarak da adlandırılan bu tür ürünlerin, ne derece hijyenik şartlar dahilinde saklanacağı ve satış yapılacağı tamamen market ve kasabınızın insafına kalmış durumda Daha ucuz diye sağlıksız ürünleri sofralarınıza getirmeyin. Tavuk ve Tavuk ürünlerini doğal üretim çiftliklerinden güvendiğiniz kişilerden temin etmeye özen gösterin

Tavuklara Özgürlük !

6 Mart 2013 Çarşamba

Yazılı ve Görsel basında da sıkça gördüğünüz üzere Entegre Tavuk Tesislerinde onlarca tavuk kafes sistemlerinde bir araya konularak toprağa basamadan hayatlarını idame ettiriyor ve ölüyorlar.
Tavukları bir canlı olarak değilde bir makine olarak gören bu zihniyet sebebiyle toprağa basabilen tavuk sayısı toplam sayının çok cüzi bir miktarı
Bazı entegre tavuk tesisleri ''Organik(!) Yumurta'' adı altında yumurta üretiyorlar fakat bu tavuklarda diğerlerinden farksız yetiştiriliyor. 
Salma ( Özgür ) Tavuk Çiftliklerinde ise durum çok farklı yaklaşık olarak 1 tavuğa 4 metrekare alan düşüyor. Bizim tavuk çiftliğimiz yaklaşık 19000 metrekare üzerine kurulu ve halen tavuklarımız bu alanda özgürce dolaşıp doğal hayatlarını sürdürüyorlar. Belki Entegre tesisler kadar çok yumurta üretemiyoruz ama Hayvan Haklarına saygılı şekilde Doğanın düzenini bozmadan Dünyaya zarar vermeden İnsanların sağlıklı beslenmelerini sağlamak için çaba gösteriyoruz. 
Sizde doğal beslenerek hem kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz hemde Dünyaya daha fazla zarar verilmesini engellemiş olacaksınız.

Salma (Özgür) Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti

5 Mart 2013 Salı

Salma (Özgür) Tavuk Çiftliği kurmak isteyen arkadaşlara elimizden geldiğince yardım edebileceğimizi... Amacımızın yumurta pazarlamaktan çok İnsanların doğal beslenmesini sağlamak ve Bir nebze olsun Dünyanın doğal dengesinin koruyabilmek olduğunu önceki yazılarımızda da beyan etmiştik. Tavuk Çiftliği kurmak isteyen bir çok kişi ile görüştük. Genelde sorulan ilk soru Kurulacak bir tavuk çiftliğinin ne kadara mal olacağıydı. Küçük bir ekonomik fizibilite çalışması yaptık. Herkesin bir fikri olması için aşağıda yaptığımız fizibilite çalışmasını anlaşılır bir şekilde özetlemeye çalışacağım

Tavuk çiftliği kurabilmenin ilk şartı tavuk sahibi olmaktır. Bu tarih itibariyle bir tavuğun yaklaşık maliyeti 15-20 TL arası... (Bu fiyat yumurtlamaya yeni başlamış genç tavukların(4 aylık) fiyatıdır. ) Bu işe girmek isteyen kişiler daha uygun fiyata tavuk bulabilirler fakat önemli olan tavuk bulmak değil en yüksek verimi alabileceğiniz sağlıklı tavuk alabilmektir.

Aldığınız tavuk türüne göre değişmekle birlikte bir tavuğun ortalama yumurta verimi yılda 200 - 250 yumurtadır. Tavukları aldığınız anda tavuklar yumurtlamaya hemen başlamaz. Tavukların yumurtlamaya başlamaları 5 ile 7 ay arasında değişir. Bizim sattığımız tavuklar yumurtlamasına 1-2 ay kalan 4 aylık tavuklardır. Aldığınız tavuklar ne kadar çabuk yumurtlama evresine girerse o kadar az gideriniz olacaktır. Ve daha çabuk para kazanmaya başlayacaksınız.

Tavuklar yılda 1 ile 3 kez arasında kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatan tavuklar 60-80 gün kadar yumurtlamayı keserler. Fakat bazı tavuk türleri curk olmaz ve tavuk yumurtlamayı kesmez ve tam verim sağlarsınız. Bizim sattığımız tavuklarda curk olmayan tavuklardır. Curk olmayan tavuklardan civciv üretmek için kuluçka makinelerini yada kuluçkaya yatacak başka kanatlı hayvanları kullanabilirsiniz.

Bazı yatırımcılar civciv alarak daha tavuk alım maliyetini düşürebileceklerini zannetmektedirler. Bu kesinlikle yanlış bir görüştür. Civciv'in yumurta verebilecek bir tavuk haline gelmesi minimum 5 ayınızı alacaktır. Bu 5 aylık bir gider ve sıfır gelir demektir. Civciv bakmak çok meşagatli bir iştir. bu hayvanlara harcayacağınız yem miktarını civciv sayısına böldüğünüzde, tavuk aldığınızda ödeyeceğiniz maliyet ile civciv yetiştirerek ödediğiniz maliyet yaklaşık olarak başabaş gelecektir. Küçük bir ayrıntı belirtmekte fayda var Aldığınız civcivlerin tavuk yerine Horoz çıkma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Bilinmelidir ki Horozlar yumurtlamazlar :)

Tavuklarınız, yumurtlama evresine girene kadar tavuklarınıza yumurtlamaya yardımcı yemler vermeniz gerekmektedir. Salma tavuk yapacağınızdan tavuklarınız topraktan kendi yiyeceklerini sağlayacaklardır. Fakat genede tavuklarınıza hormonsuz, ilaçsız doğal buğday,mısır vb. yem vermeniz gerekmektedir. Bu yem maliyeti tavuklarınızın büyümesi ile ters orantılı olarak azalma gösterecektir.

Kümes, çitler, suluklar, folluklar, altlıklar, soğutucular, ısıtıcılar ve diğer sabit tesis ve araç gereçlere ait yatırımlar için gerekli sermaye ile ilk gelirler elde edilene dek elde bulundurulması gereken nakit ve stoklardan oluşan "işletme sermayesi" ihtiyacının toplamından, toplam yatırım tutarı elde edilecektir.

Tavuk alımı sadece başlangıçta yapılacağından, sonraki yıllarda kendi civcivinizi kendiniz üreteceğinizden tavuk alım gideri sadece ilk yıl gideridir.
Doğal, Salma köy tavuğu çiftliği kuracağımızdan, ışıklandırma, ısıtma, havalandırma, v.b. gibi sabit tesis giderleri ile personel, veteriner, vb işletme giderleri, çok düşük hatta sıfıra yakın olacaktır. Ayrıca kurduğunuz kümes, folluk, suluk, yemlik vb. giderlerde sadece ilk yıl giderleridir. İlk yılınızı atlattığınızda kar oranınız da azımsanmayacak bir yükseliş olacağını göreceksiniz

İlk yılda tavuk sayınız az olacağından, bakım için ekstra bir maliyetiniz olmayacaktır. Kendiniz belirli bir sayıda tavuğa bakabilirsiniz. İleri ki yıllarda civciv üretimi ile tavuk sayınız artacağından işçilik ve personel gideriniz olacaktır. Yem ihtiyacınızda artan tavuklara doğru orantılı olarak artış gösterecektir. Çiftliğinizin bir kısmına yem bitkileri ekmeniz yem maliyetinizi de büyük oranda aşağıya çekecektir.

Yukarıda belirtmeye çalıştığım bilgiler ışığında küçük bir hesaplama yapacağım. Giderleri MAKSİMUM Gelirleri ASGARİ tutarak hesap yapacağım ki kendimizi kışa hazırlayalım. Yaz çıkarsa bahtımıza

Hesap 500 Tavuk üzerinden yapılmıştır.

Giderler:

Tavuk alımı                                                        : 18 tl/adet x 500 = 9000.- TL
500 tavuk için yıllık yem(ortalama)                     : 7500.- TL
Çiftlik Tesis kurulumu(Kira,Kümes, Folluk v.b.) : 7500.- TL
Beklenmedik Giderleri(Elek., Su, v.b.)               : 6000.- TL
Civcivlerin büyümesi için gerekli olan yem(ort.)  : 10000.-TL
Kuluçka Makinesi                                             : 5000.-TL
-----------------------------------------------------------------------------------
1. Yıl Giderleri TOPLAM                                : 45000.- TL

Gelirler:

500 tavuk X 250 yumurta                             :125000 yumurta/yıl
Kuluçka için ayrılacak yumurta                      :5000 yumurta/yıl
Kuluçkadan çıkacak sağlıklı civciv(ortalama) :4000 civciv
Civcivlerin yarı yarıya Tavuk çıkma ihtimali    :2000 tavuk

125000-5000 = 120000 adet satılacak yumurtayı minimum 0.50 kuruştan satacağımızı varsayarsak elde edeceğimiz gelir hesaplanırsa;
120000 X 0,50 = 60000.-TL
Horoz çıkan civcivlerin satışından elde edilecek gelir; Normal şartlarda köy tavuğu veya horozunun kilosu tavukçularda 20 - 25 TL arasında değişmektedir. Fakat biz minimum üzerinden hesaplama yaptığımdan horoz adet satışını 10.-TL olarak ele alacağım
2000 horoz X 10.-TL = 20000.- TL
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Yıl Gelirleri TOPLAM                            : 60000.-TL + 20000.- TL = 80000.-TL
                                                                    2000 tavuk

Birinci yıl sonunda;

80000.-TL - 45000.-TL = 35000.- TL Brüt Kar
2000 adet tavuk


****Brüt kar rakamları, vergi, amortisman vb, gibi kesintilerin henüz yapılmamış olduğu rakamdır. Net kar ise, yapılacak bu kesintilerden sonra kalacak olan net rakamdır.

SONUÇ :

Yukarıda da belirtmeye çalıştığım gibi yıllar geçtikçe tavuk sayınızda olacak artış ile birlikte yumurta üretiminiz ve tavuk/horoz üretiminizde ciddi şekilde artışlar olacaktır. Bu artış ile birlikte yem gideriniz de artacak fakat sabit giderleriniz değişmeyeceğinden her yıl artan bir kar oranınız olacaktır. Bu yazıyı baz olarak kendiniz farklı tavuk sayıları ile 5-10 yıllık gelir-gider tablosu hazırlamanız mümkün olacaktır.

Tavuk alımı, Yumurta satışı ile ilgili pazar bulma vb. konularda bizimle irtibata geçerek daha ayrıntılı bilgi ve yardım almanız mümkün. Bizimle iletişime geçmek için Facebook ve Twitter sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İletişim kısmından bize e-posta gönderebilirsiniz.

Düzeltme : Hesapta yanlışlık olduğunu beyan eden arkadaşlar var. Hesabı bir kaç kez kontrol edip bir hata bulamadık. İddia edildiği gibi hesabımızda yanlışlık olduğunu iddaa eden kişiler mail yoluyla bize ulaşarak hesapta buldukları yanlışlığı bizimle paylaşırlarsa bizde hesabı yenileme ve yanlış anladıkları bir kısım var ise açıklama yapma şansı elde etmiş oluruz. İlginiz için şimdiden teşekkürler


Skandalın yeni adı : yumurta

2 Mart 2013 Cumartesi

Avrupa'da kırmızı et ürünlerinin içerisine at eti karıştırıldığı iddialarının ardından yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Almanya'da 200 kadar tavuk çiftliğine düzenlenen baskınlarda normal yumurtaların 'organik yumurta' adı altında tüketiciye daha pahalı satıldığı tespit edildi. Bu çiftliklerin organik yumurta üretimi ile ilgili hiçbir şartı yerine getirmediklerinin tespit edildiği açıklandı.

Ne yazık ki ülkemizde de benzer durumlar söz konusu sepet içerisine biraz saman eşliğinde konulan tavuk pisliğine bulaşmış sanayi tipi yumurtalar organik, köy tavuğu yumurtası vb isimlerle tüketiciye değerinin 2 katı kadar fiyatlarla satılıyor. Bu sebeple doğal besinler alırken güvendiğiniz işletmeleri tercih ediniz.

Özgür Köy Tavuğu yumurtalarınızı çiftliğimizden temin etmeniz mümkündür. Tavuklarımızın ürettikleri yumurtaları tükettiğinizde sizde sanayi tipi yumurta ile arasında ki tat farkını anlayacaksın.

E-posta    : saglikliyumurta@gmail.com
Facebook: http://facebook.com/saglikliyumurta
Tweeter   : http://twitter.com/saglikliyumurta

SİPARİŞ FORMU    -  İLETİŞİM

 
Sağlıklı Yumurta © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions